Dierenarts

Als jullie gaan nadenken over een pup, is het belangrijk ook meteen een goede dierenarts te zoeken. Dat moet natuurlijk iemand zijn met verstand van zaken, maar ook dat het iemand waarmee je belangrijke keuzes goed kunt doorspreken. Je moet er een klik mee hebben. En als laatste: liefst iemand die in ieder geval een nacht of weekend dienst achter de hand heeft! 

Een pup moet ten minste drie keer in zijn eerste levensjaar naar de dierenarts. Hij of zij krijgt dan de standaardvaccinaties die nodig zijn voor een pup in de groei en de dierenarts kijkt de pup meteen goed na. Hun eerste vaccinatie krijgen de pups bij ons al, als ze zes weken zijn. Ze worden dan ook meteen gechipt en geregistreerd. Jullie zorgen zelf voor de andere entingen.

Volwassen honden hoeven nog maar een keer per jaar gevaccineerd te worden. Wil je met je hond naar het buitenland, dan is ook de (driejaarlijkse) rabies inenting verplicht. 

Je kunt voor een aantal entingen ook kiezen voor een titerbepaling; dan wordt bekeken hoeveel antistoffen de hond nog heeft en of een enting op dat moment al nodig is. Je belast je hond dan niet met onnodige vaccinaties. Zorg er wel voor, dat de immuunstoffen op peil blijven en dat dit regelmatig gecontroleerd wordt.

Ondanks de garantie op erfelijke afwijkingen kun je ervan uit gaan dat je wel eens vaker bij de dierenarts terecht kunt. Bijvoorbeeld voor een oorontsteking, wat bij waterhonden nog wel eens voorkomt. Denk er van tevoren over na of je je hiertegen wilt verzekeren, of dat je de kosten zelf wil betalen.

Verzekeren voor dierenartskosten is niet verplicht en kost ongeveer 25 euro per maand. Je hond is meeverzekerd tegen schade in nagenoeg alle WA gezinspolissen.