HD en ED

Voordat we hebben gekozen voor een nestje, hebben we mama Jolie eerst door de dierenarts laten testen op HD en ED. Papa Brownie is hier ook op getest. HD en ED zijn vormen van gewrichtsslijtage die voor een deel erfelijk zijn bepaald. Jolie en Brownie hebben hiervoor geen aanleg en de kans dat de pups het krijgen is daarmee meteen ook al een heel stuk minder. Toch geven we jullie ook de nodige tips en adviezen mee om je hond vooral tijdens het eerste jaar niet te zwaar te belasten. 

HD en ED zijn vormen van slijtage van de gewrichten. Niet alleen erfelijke aanleg speelt een rol, maar ook hoe zwaar je een hond (en een pup in de groei) belast. Vooral het eerste levensjaar is hierbij erg belangrijk, want dan zijn ze immers nog in de groei.

Laat de pups het eerste jaar geen trappenlopen; ga niet naar het strand, tenzij het een hele harde zandlaag is; laat ze niet rennen of spelen op gladde harde ondergrond (parket, tegels); laat ze geen spelletjes doen met bruuske bewegingen en let erop dat de hond niet te zwaar wordt.